[chatbot] Genital Siğiller | HPV Genital Siğil Tanı Tedavi Merkezi Antalya
top of page

HPV VE GENİTAL SİĞİLLER

 

 

HPV Ä°LÄ°ÅžKÄ°LÄ° HASTALIKLAR:

  1. Anogenital veya oral siÄŸiller: Cinsel bölgeler ( penis, sktotum, kasıklar, vajina etrafı ve anal bölge) ve oral bölgede (ağız içi, dudak, dil)  kondilom adı verilen siÄŸil oluÅŸumları

  2. Displazik DeÄŸiÅŸiklikler: BaÅŸta serviks olmak üzere organlarda bazı hücresel deÄŸiÅŸiklikler. Bu dispazi ne kadar ÅŸiddetli ise ileri de kanser geliÅŸim riski o kadar yüksek olmaktadır.

  3. Kanserler: Serviks, Anüs, Vajina, Penis, BoÄŸaz kanserleri

  4. YenidoÄŸan bebeklerde solunum yolları papillomatozisleri: Nadiren genital bölgede siÄŸili olan bir kadın normal yoldan doÄŸum yaparken bebeÄŸe de HPV bulaÅŸabilmektedir. HPV çoÄŸu kez solunum yolarına bulaşır ve o bebekte solunum sıkıntılarına sebep olabilmektedir. Bu nedenle aktif siÄŸili olan hamile kadınlara özellikle sezeryen ile doÄŸum yaptırılır.

​

HPV YAYGINLIÄžI VE BULAÅžTIKTAN SONRAKÄ° KULUÇKA SÜRESÄ°:

Dünya SaÄŸlık Örgütünün verilerine göre dünyadaki insanların %50-80’i bir gün bir ÅŸekilde HPV denilen mikroorganizma ile mutlaka karşılaÅŸacaktır. Amerika verilerine baktığımız zaman ise her yıl 5,5 milyon insan HPV ile enfekte olmaktadır. Bu veriler gösteriyor ki HPV cinsel yolla en sık geçen hastalıkların etkenidir. HPV kesin olarak kana geçmez ve kanda dolaÅŸmaz. Dolayısı ile vücutta yarattığı etki-tepki olayı son derece yavaÅŸtır. Enkübayon sürecii adını verdiÄŸimiz kuluçka süresi de bu nedenle görece uzun kalmaktadır. Genel olarak enkübasyon süresi 3 hafta ila 8 ay arasında (ortalama ise 2-3 ay diyelim) sürebilir. Yani bu durum ÅŸu anlama gelir. Bir cinsel iliÅŸki ile bir kiÅŸi HPV kapmış ise siÄŸil olarak kendini göstermesi 8 aya kadar uzayabilmektedir.

​

HER HPV BULAŞANDA SİĞİL GELİŞİR Mİ?

HPV çok yaygın bir virüstür. BulaÅŸtıktan sonra herkeste siÄŸil çıkacak diye bir kural yoktur. ÇoÄŸu kez vücut savunma mekanizmaları HPV virüslerini alt ederek vücuttan kovar. Bu kiÅŸinin immünite adını verdiÄŸimiz bağışıklık sistemi ile ilgili bir durumdur. Bu sistemin gücünü o an için test etmenin bir yolu yöntemi yoktur. Dolayısı ile “ben çok saÄŸlıklı bir insanım” demek kiÅŸiyi o virüse karşı korumamaktadır. Kimde siÄŸil çıkacağını kimde çıkmayacağını asla bilemeyiz. Ama ÅŸu da bir gerçektir vücudumuz HPV’ ye karşı hiç de savunmasız deÄŸildir. Hatta siÄŸil çıkmış olsa dahi bir süre sonra kendiliÄŸinden de bu siÄŸilin geçmesi de mümkündür. Bu noktada o siÄŸili koparmak kesmek ya da epilasyon yapmak çok büyük hata olacaktır. Böylelikle kendi kendine geçecek olan bir siÄŸili kendi elimizle dağıtmış çoÄŸaltmış oluyoruz.

​

GENÄ°TAL SİĞİL Ä°YÄ°LEÅžTÄ°KTEN SONRA HPV VÜCUTTAN NE ZAMAN SÄ°LÄ°NÄ°R?

DoÄŸru ve ısrarlı bir tedavi ile tüm genital siÄŸiller tedavi edilmelidir. Bu özellikle bulaÅŸtırıcılığı asgariye indirmek için ÅŸarttır. Sonrasında 1 yıl içinde HPV vücuttan %75 olasılıkla tamamen silinir.  2 yılda da %90 üzerinde tamamen silinebildiÄŸi gösterilmiÅŸtir. Bu zaman zarfında kısmen de olsa siÄŸil olmasa bile bulaÅŸtırıcılık devam etmektedir. Bu arada korunma yöntemlerine olabildiÄŸince özen gösterilmelidir. Biz tedavi sonrası eÅŸlere en az 6 ay boyunca prezervatifle korunmalarını tavsiye ediyoruz.

​

TÜRKÄ°YE’DE GENÄ°TAL SİĞİL YAYGINLIÄžI:

Ülkemizde maalesef çok saÄŸlıklı veriler yoktur. ABD’de 18-56 yaÅŸ arasındaki %5,6 insanda genital siÄŸil ve yılda 250.000 yeni vaka bildirilmektedir. Ülkemizde ise en ciddi çalışma 2011 yılında jinekoloji polikliniÄŸine bir sebepten baÅŸvuran kadınlar arasında ve KETEM verilerine dayanılarak yapılmıştır. Bu çalışma hemen her ilimizdeki toplam 4 milyon kadını kapsar. Buna göre ülkemiz için nüfusa göre toplam prevelansı yani görülme sıklığı 100.000 insanda 154 saptanmıştır.  Bu genel olarak bakıldığında batı verilerinin biraz altındadır. Ama detaylı incelendiÄŸinde sonuçlar 2011 için bile oldukça korkunçtur. Aynı sıklık örneÄŸin KırÅŸehir için 100.000’de 3054, Kütahya için 1639 bulunmuÅŸtur. Yani virüs sadece Ä°stanbul Ankara Ä°zmir Antalya deÄŸil Orta ve iç Ege bölgelerimizde de oldukça yaygındır. Bu araÅŸtırma yalnızca kadınlar arasındadır Türk erkeklerinin mevcut durumu ise hala bilinmemektedir. Ama oldukça yaygın olduÄŸuna da ÅŸüphe yoktur.

SİĞİL TANISI NASIL KONULUR?

SiÄŸil tanısı klinisyen tarafından genital siÄŸilin yani kondilomun görülmesi ile konulur. Nadiren biyopsi gerektirir. Özellikle AIDS’li hastalarda siÄŸiller kanamalı ve daha farklı biçimlerde gözlenebildiÄŸi için eksizyonel biyopsi gerebilmektedir. SiÄŸilin tanı aÅŸamasında Çok küçük siÄŸilleri açığa çıkarabilmek için deriye %3-5’lik asetik asit uygulanabilir. Asetik asit siÄŸilleri beyazlaÅŸtırarak görünür hale getirmektedir. Dolayısı ile tanı daha kolay konulmaktadır.

​

ERKEKLERDE HPV TARAMASI:

Rutin olarak erkeklere HPV taraması yapılması önerilmemektedir. Taşıyıcılık var mı yok mu diye bazen üretra aÄŸzından (Penisin en uç delik kısmı), anal bölgeden, penis ve skrotum derisinden sürüntü örnekleri alınabilmektedir. Ayrıca semende de virüs araÅŸtırılabilir. Ama tüm taramalarda virüs saptanmaması kiÅŸinin mutlak temiz olduÄŸu anlamına gelmez. Yalancı negatiflik dediÄŸimiz durum oldukça yüksektir.

​

ÜRETRADA SİĞİL:

Üretra adını verdiÄŸimiz idrar çıkış deliÄŸinin içinde de genital siÄŸiller yer alabilmektedir. Hatta immunsuprese yani bağışıklık sistemi çok zayıf kiÅŸilerde siÄŸiller mesane içinde kadar yürüyebilmektedir. Genel olarak tedavisi kolaydır ancak daralma olmaması için laser veya kriyo tekniÄŸini kullanmak daha doÄŸrudur.

​

ANAL SİĞİLLER:

Anüs ve çevresinde de sıklıkla genital siÄŸiller yer alabilmektedir. Öncelikle ÅŸunu belirtelim bir erkekte anal siÄŸil olması o kiÅŸinin homoseksüel olduÄŸu anlamına gelmez. Ya da bir kadında anal siÄŸil çıkması o kadının anal seks yaptığı anlamına da gelmez. HPV ’ler anal bölge mukozasına yerleÅŸmeye çok yatkındırlar. Tedavisi diÄŸer siÄŸillerden çok farklı deÄŸildir. Ancak tanı aÅŸamasında smear alınması ve tip tayini yapılması tavsiye edilmektedir.

​

ORAL SİĞİLLER:

Genital bölge dışında HPV ‘nin en sevdiÄŸi yerleÅŸim alanı kuÅŸkusuz ağız içi bölgedir. Ağız içi mukoza yapılarında (yanak iç bölgesi dil dudaklar) siÄŸil oluÅŸumları görebilmekteyiz. Virüs ağızdaki herhangi bir aft ya da yaradan giriÅŸ yapabilmektedir. Aslında ağız mukozası çok hızlı dökülüp yenilendiÄŸi için genital bölgeye göre oral siÄŸiller çok daha nadir görülmektedir. Onkojenik yüksek riskli tipler ise daha ileriye boÄŸaza doÄŸru ilerleyiÅŸ gösterirler ve buralarda kötü hücresel deÄŸiÅŸiklikleri baÅŸlatabilirler.

​

HPV SEMENDE (SPERMLERDE) BULUNABÄ°LÄ°R MÄ°?

Evet bulunabilir. Son yıllarda yapılan çalışmalarda HPV’nin sperm hücrelerini de enfekte ettiÄŸi gösterilmiÅŸtir. Bu durumda sperm kalitesi düÅŸebilir. Hatta sperm yumurtayı döllese bile embriyonun erkenden ölümüne de sebep olabilmektedir. Özetle henüz çok net deÄŸildir ama HPV erkek veya kadın kısırlığının (infertilite) bir nedeni olabileceÄŸi düÅŸünülmektedir.

​

AYNI KİŞİDE BİRDEN FAZLA TİP OLABİLİR Mİ?

Elbette olabilir. Hatta bu oran bir çalışmaya göre %45’lerdedir. Hatta aynı kiÅŸide 2 farklı yüksek riskli tipin aynı anda bulunma olasılığı %12,5 bulunmuÅŸtur. Dolayısıyla bir kiÅŸide örneÄŸin birkaç adet birbirinden farklı düÅŸük ve yüksek riskli HPV tipleri aynı anda bulunabilmektedir. Bu durumda siÄŸil veya kansere dönüÅŸüm gösteren ÅŸiddetli displazik deÄŸiÅŸiklikler aynı kiÅŸide aynı anda olabilmektedir. Ya da siÄŸillere birden farklı HPV tipleri sebep olmuÅŸ da olabilir.

bottom of page