[chatbot]
top of page

HPV AŞILARI

 

HPV’nin en önemli korunma yolu hiç kuşkusuz aşılardır. Pek çok ülke HPV aşılarını rutin aşı kapsamında ergenliğe girmeden hemen önce kız çocuklarına uygulamaktadır. HPV aşılarının günümüzde yaş ve cinsiyet kısıtlaması neredeyse kalkmış durumda. Aşı da bu arada hem etkinliğini hem güvenilirliğini defalarca bilimsel çalışmalarla da kanıtladı. Medyada zaman zaman çıkan HPV aşıları ile ilgili olumsuz tek tük haberin de HPV aşıları ile bir ilişkisi olmadığı görülmektedir.

HPV aşısı bir kanser aşısı değildir. Rahim ağzı kanseri aşısı gibi bir tabir doğru değildir. Aşı tamamen HPV virüsünden korunmaya yöneliktir. Dolayısı ile kadınlarda serviks kanser oluşumunu elbette ciddi oranlarda önler. Ama oluşmuş kanseri veya hücresel displazik değişikleri tedavi etmez.

HPV aşısı virüsün dış kabuğundaki E1 protein adı verilen bir parçanın yapay bir kopyasıdır. Yani virüs dokusundan elde edilmemiştir ya da virüsün kendisinden bir parça değildir. Canlı virüs aşısı hiç değildir. Sadece bir proteindir. Dolayısı ile güvenlik aralığı son derece yüksektir ve yan etkileri son derece seyrek görülür. Aşı sonrası küçük lokal reaksiyonlar ve sadece %4 insanda ufak bir ateş durumu meydana gelebilir o kadar.

HPV aşılarının yapılabileceği kişileri şöyle sınıflayabiliriz. En ideali aslında cinsel yaşam başlamadan önce tüm çocukların ve gençlerin aşılanması olacağına kuşku yok. Aşının gebeler haricinde bir kontrendikasyonu bulunmamaktadır.

 

  1. 11-12 yaş grubu kız çocukları (pek çok ülkede rutin aşı kapsamında )

  2. 13-26 yaş arası genç kız ve kadınlar

  3. 26-50 yaş kadınlar

  4. 13 yaş üzeri tüm erkekler

 

Bu arada aşı siğil gelişmiş, hücresel displazik değişiklikler gelişmiş ya da daha önce siğil veya displazi tedavisi uygulanmış kadın veya erkeklere de uygulanması tavsiye olunmaktadır. Mantıken de doğrudur. Çünkü aşıdaki temel amaç en riskli tiplere karşı koruma sağlamaktır ve henüz bu tiplerle karşılaşılmamış olma olasılığı yüksektir.

 

Dünyada 3 farklı HPV aşısı piyasadadır. Bunlar

  1. (tip 6, 11, 16, 18) başlıca dört tipe karşı koruyucudur. Hem siğil gelişim riskli %90 üzerinde hem de serviks kanser gelişimini %75 kadar önleyebilmektedir. Ülkemizde de mevcuttur. Amerika’da 2006 yılından buyana FDA olaylı olarak kullanılmaktadır.

  2. (tip 16,18) sadece en riskli onkojenik tipler olan 16 ve 18’e karşı koruyucudur. Siğil oluşumuna karşı korumaz. Ülkemizde de bulunmaktadır. Amerika’da 2008 yılından buyana FDA olaylı olarak kullanılmaktadır.

  3.  (tip 6,11,16,18, 31,33,45,52,58) Henüz ülkemizde bulunamamaktadır. 9 tipe karşı etikledir. Serviks kanserine karşı %90’lar üzerinde koruma sağlar. Amerika’da 2014 yılında FDA onayı almıştır.

 

 

Bunun dışında özellikle çok partnerli bir cinsel aktif yaşam süren kişilerde jilet ya da travmatik olabilecek her türlü epilasyon yöntemini uygulamamasını öneriyoruz. Yine aynı şekilde tüy dökücü kremlerde derinin üst tabakasına zarar vermektedir. Bu şekilde HPV bulaşması çok daha kolay hale gelmektedir. Bizim danışanlarına tavsiyemiz makasla cilde zarar vermeden genital bölge tüy temizliğinin yapılması yönündedir.

 

Yine prezervatif kullanımı %100 korumasa da mutlak bir gerekliliktir. Hem diğer cinsel yolla geçen hastalıklardan korunmuş olursunuz hem de HPV bulaşmasının kısmen önüne geçebilirsiniz. Daha da önemlisi üretra ağzını (penis ucunu) riskli HPV tiplerine karşı koruma altına almış olursunuz.

bottom of page