[chatbot] HPV SORUNU VE TEDAVİSİ | Antalya HPV Genital Siğil Tanı Tedavi Merkezi
top of page

​

HUMAN PAPÄ°LLOMAVÄ°RUS  (HPV) NEDÄ°R?

 

 

HPV günümüzde tüm dünya için önemli bir halk saÄŸlığı sorununa dönüÅŸmüÅŸ durumda. Kendi toplumumuzda da neredeyse salgın olarak nitelendirebileceÄŸimiz boyutlarda genital siÄŸillere rastlamaktayız. Ä°ÅŸin saÄŸlık boyutu, bulaÅŸtırıcılık boyutu ve giderek yaygınlaÅŸması dışında aile içinde de HPV önemli bir çatışma kaynağı haline gelmektedir. Hatta HPV nedeniyle birçok evliliÄŸin bitebildiÄŸine dahi ÅŸahit olmuÅŸuzdur. Evet HPV önemlidir, hatta kadınlar için daha da hayati önem taşımaktadır. Bu nedenle bilgilenmek, bilinçlenmek tedbir almak ÅŸart. Ama HPV bulaÅŸmışsa karalar baÄŸlamaya, hayatımızı kabusa çevirmenin de lüzumu yoktur. Çünkü doÄŸru ve ısrarlı bir tedavi ile bu virüsten bütünüyle kurtulmak mümkün olabilmektedir.

 

HPV genital bölge adını verdiÄŸimiz cinsel organlarımız ve çevresinde siÄŸillere sebep olan virüs ailesinin adıdır. SiÄŸiller önceden var olmayan son haftalar veya aylar içinde ortaya çıkmış et beni tarzındaki oluÅŸumlardır. Bunun dışında siÄŸillere kondilom ya da papillom adı da denilmektedir. Hepsi aynı anlamda kullanılır. SiÄŸilin gerçek bilimsel adı ise “Kondiloma Aküminata” olarak geçer. ÇoÄŸunlukla baÅŸlangıçta küçük soluk pembe renkli lezyonlardır. Giderek çoÄŸalma dağılma baÅŸlar ve büyüme eÄŸilimi gösterirler. Zamanla karnabahar gibi bir ÅŸekil alır. Erkeklerde penis kökü, göbek altı alanlar, kasıklar, bacak iç yanları en sık siÄŸil gördüÄŸümüz vücut bölgelerimizdir. Ancak anüse kadar siÄŸiller sıcak ve nemli alanlara doÄŸru yayılabilmektedir. Genital siÄŸiller aslında buz dağının görünen kısmıdır ve görece daha az bir öneme sahiptir. HPV bunlar dışında baÅŸta rahim ağızı - serviks olmak üzere anüs, penis, ağız, boÄŸaz bölgelerinde de sonradan kanserleÅŸebilen hücresel deÄŸiÅŸiklikleri de tetikleyebilmektedir. Konunun önemi açısından ÅŸöyle diyebiliriz. AkciÄŸer kanseri için sigara ne kadar büyük etken ise bahsi geçen kanser türleri açısından da HPV o kadar ciddi ve yaygın gördüÄŸümüz bir etkendir. Yani aslında HPV ile savaÅŸ kanserle savaÅŸ anlamına da gelir. Elbette daha önce belirttiÄŸim gibi sorunlarının önünü almak ve o noktalara ulaÅŸmasını önlemek de bizim elimizdedir. Gelin öncelikle ÅŸu virüs nasıl bir mikroorganizma düÅŸmanımızı tanıyarak konuya baÅŸlayalım.

 

 

HPV (HUMAN PAPÄ°LLOMAVÄ°RUS):

HPV, 150’den fazla üyesi olan konakçı olarak sadece insanı seçen yani insandan baÅŸka bir yerde yaÅŸayamayan ve çoÄŸalamayan çok büyük bir virüs ailesidir. Pek çok tipi sadece el ve ayaklarda siÄŸil yapan virüslerdir. Bu tiplere kutanöz tipler adını vermekteyiz. Burada bahsi geçecek olanlar ise genital tiplerdir ve sadece genital organlardaki daha az sıklıkla da ağız-boÄŸaz mukozasındaki hücrelere ancak tutunabilirler. Yani buradaki konumuz özetle genital bölge HPV’leri ve onların yarattığı saÄŸlık sorunları üzerinedir. Genital HPV’lerin tip sayısı da yaklaşık 40’tır

HPV, çift sarmallı yaklaşık 8000 bazlık DNA içeren virüslerdir. Dış kapsülü ikozahedral yapıdadır. Bu DNA 6 adet erken, 2 adet de geç protein adını verdiÄŸimiz çok önemli bileÅŸikler sentez eder. DNA yapısına göre bu virüsler kendi içlerinde tiplendirilmektedir. Bazı tipler sadece siÄŸil yaparken bazı tipler daha önemli saÄŸlık sorunlarına yol açabilirler. Bahsi geçecek bu tipler ileri geliÅŸecek bazı kanserlerin tetiÄŸini çeken hücresel bozukluklara sebep olabilmektedir. Dolayısıyla Genital HPV tiplerini biz iki grupta inceliyoruz.

​

  1. Sadece siÄŸil yapan “düÅŸük riskli” grup

  2. Kanser riskli taşıyan deÄŸiÅŸiklere yol açabilen “yüksek riskli” grup

 

Yüksek riskli HPV grubunun üyelerine onkojenik ya da karsinojenik HPV tipleri de adını vermekteyiz. Bunların sayısı ÅŸimdilik 15 kadardır. Yani 150-200 farklı üyesi olan koca bir aileden 15 kadarı tıbbı açıdan çok daha önemlidir.

 

  1. DÜÅžÜK RÄ°SKLÄ° HPV TÄ°PLERÄ°: Bu tiplerin baÅŸlıca Tip 6 ve Tip 11’dir. Bunun dışında pek çok tip daha tespit edilmiÅŸtir. Sadece genital veya oral bölgede siÄŸillere ve düÅŸük dereceli (daha önemsiz) dispazik deÄŸiÅŸikliklere sebep olabilmektedirler. Yani kanser yapma yetenekleri yoktur. Günümüzde genital ve oral siÄŸillerin %90 nedeni tip 6 ve tip 11’dir.

  2. YÜKSEK RÄ°SKLÄ° HPV TÄ°PLERÄ°: baÅŸlıca Tip 16 ve Tip 18‘dir. Bunun dışında 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 55, 58, 59,6 6, 68, 73, 82 tipleri de yüksek riskli gruptaki HPV tipleridir. BU tipler orta ve yüksek dereceli displazik deÄŸiÅŸikliklere ve de kanserlere sebebiyet verebilmektedir. Bu tipler genital siÄŸil yapmazlar. Günümüzde serviks kanserlerinin %75’inden tip 16 ve tip 18 sorumlu tutulmaktadır.

 

HPV BULAÅž YOLLARI:

HPV her türlü cinsel iliÅŸki yoluyla karşı tarafa bulaÅŸabilir. Normal vajinal iliÅŸkide penis vajinaya girmese dahi sürtünme yoluyla karşı partnere geçebildiÄŸi bilinmektedir. Yani bu durumda bakire bir kıza bile HPV bulaÅŸmış olabilir.  Yine anal cinsel iliÅŸki ile tüm cinsel bölgelere virüs bulaÅŸabilmektedir.  Oral cinsel iliÅŸki ile de virüs ağız boÄŸaz florasına yerleÅŸebilir. Bizler ağız içinde de HPV’nin sebep olduÄŸu siÄŸillere de nadiren rastlamaktayız. Ağız içi hücreler çok hızlı yinelenme gösterdiÄŸi için ÅŸükür ki HPV’ nin buraya tutunma ÅŸansı daha az olmaktadır. Yine de oral seks yoluyla siÄŸil bulaÅŸ riskli her zaman söz konusudur.  Bu yöntemler dışındaki bulaÅŸ yolları tamamen spekülatiftir. Yani havlular, aletler ve eÅŸyalardan bir insana HPV bulaÅŸabildiÄŸi net olarak söylenemez. Yine siÄŸile ya da siÄŸilli bölgeye dokunmakla da HPV bir insana geçmez.

​

VÄ°RÜSÜN Ä°NSAN VÜCUDUNDAKÄ° DÖNGÜSÜ:

HPV’nin bir insana bulaÅŸabilmesi için mutlaka cilt cilt ya da cilt mukoza bir temas ÅŸarttır. Yine de saÄŸlam deri ve mukozalardan karşı tarafa virüs geçemez. Mutlaka o cilt veya mukozada küçük de olsa bir sıyrık çizik ÅŸarttır. HPV ancak o sıyrıktan içeri girebilir. Mukozalar vücudumuzun dışarı açılan kapılarıdır ve deriye göre çok daha ince narin yapılardır. Yani mukozalardan (ağız içi vajina penisin ucu gibi) bulaÅŸ çok daha kolay olmaktadır. Bu çizikler sıyrıklar yaralar kendiliÄŸinden olabildiÄŸi gibi sıklıkla aÄŸda epilasyon sırasında bizzat kiÅŸi tarafından farketmeden de kendisi tarafından yapılabilmektedir.

 

Virüs bu sıyrıklardan birinden girdikten sonra bazal tabaka dediÄŸimiz en alt tabakaya kadar ilerler ve buradaki bazal kök hücrelerine tutunur. Hücre içine girerek önce hücrenin stoplazma adı verilen iç sıvısını parçalar sonra da hücrenin DNA’sına kendi DNA’sını baÄŸlar. Bu baÄŸlanan DNA’ların sentezlendiÄŸi proteinler hücreleri sürekli çoÄŸalmaya zorlamaktadır. Ve dipten baÅŸlayarak epidermisin keratinosit adını verdiÄŸimiz yassı epitel hücreleri yukarıya doÄŸru sırayla enfekte olur. Enfekte hücreler ise hiç durmadan kontrolsüz biçimde çoÄŸalmaya baÄŸlar. Böylelikle ciltten kabarık siÄŸiller oluÅŸur. Onkojenik tiplerde ise ÅŸöyle farklı bir durum geliÅŸir. Bu virüsler E6 ve E7 protein adını verdiÄŸimiz çok tehlikeli proteinleri de sentezlerler. Bu proteinler hücrenin tüm savunma mekanizmalarını çökertir ve hücreyi bütünüyle virüs ele geçirir. Hücrenin P53 ve Rb genlerinin de bozulmasıyla kanserleÅŸme sürecini baÅŸlatırlar. Onkojenik HPV tipleri ile enfekte olmuÅŸ hücreler bir ÅŸekilde bazal membranı   geçerek daha derin dokulara nüfuz ederler. Artık bu noktadan sonra olayın adı kanserdir.

 

HPV’DEN KORUNMA YOLLARI:

Elbette tek eÅŸli bir cinsel yaÅŸam sürmek en önde gelen korunma yöntemidir. Çünkü virüsün tek bulaÅŸma yolu cinsel iliÅŸki yollarıdır. Cinsellik herkes için büyük bir çekim gücüdür ve pek çok insan sonradan piÅŸman olsa bile bazı riskli cinsel faaliyetlerde bulunabilmektedir. Cinsel iliÅŸkide bulunulan partner ne kadar sık eÅŸ deÄŸiÅŸtirmiÅŸse HPV için o kadar riskidir denilebilir. Prezervatif kullanımı bir insanı HPV’ ye karşı asla %100 korumaz. Çünkü prezervatif ile penis kök kısmı ve göbek altı bölgeler açıkta kalmaktadır ve buralardan da rahatlıkla HPV bulaÅŸabilir. Ama yine de her cinsel iliÅŸkide mutlaka prezervatif kullanılmasını öneririz. HPV’ ye karşı %50 kadar koruyucu olsa bile diÄŸer cinsel iliÅŸkiyle geçen hastalıklara karşı prezervatif mutlak koruyucudur.

Bunun dışında travmatik epilasyon yöntemleri de hem bulaÅŸa hem bulaÅŸ olmuÅŸsa da virüsün yayılmasına neden olmaktadır. Bu nedenle çok partnerli bir cinsel yaÅŸam sürülüyor ise jilet makine gibi yöntemlerle deÄŸil genital bölgenin sadece makasla deriyi kesmeden delmeden tüy temizliÄŸinin yapılmasını tavsiye ederiz. Yine aynı ÅŸekilde tüy dökücü kremler de derinin üst tabakasına zarar verdiÄŸi için HPV bulaşıcılığı riskini artırabilmektedir.

Sünnetli olmanın virüsün yayılımını ve taşıyıcılık oranını biraz azalttığı bir gerçektir. Ama artık toplumumuzda bunun bir önemi kalmamıştır. Çünkü HPV oranları sünnetsiz toplumları dahi geçmiÅŸ durumdadır.

Temel ve en önemli korunma yöntemi kuÅŸkusuz aşılanmaktır. Aşı olayına ileride uzun uzun deÄŸineceÄŸim ama ÅŸunu bilmek lazım HPV aşıları son derece etkin ve güvenilir bir korunma yöntemidir. Ve neredeyse 10 ila 50 yaÅŸ arası kadın erkek herkese tavsiye olunmaktadır.

bottom of page